Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 19 Δεκέμβριος 2011
Και ξαφνικά οι ελληνικές ομάδες ανακάλυψαν τις ακαδημίες ποδοσφαίρου, τα ταλέντα, το νέο «αίμα».
Βγάζουν παίκτες από φυτώρια και τους βάζουν βασικούς, ανασυγκροτούν τα ρόστερ, ρίχνουν το μέσο όρο ηλικίας.
Βγάζουν παίκτες από φυτώρια και τους βάζουν βασικούς, ανασυγκροτούν τα ρόστερ, ρίχνουν το μέσο όρο ηλικίας.
Μην πιστέψει όμως κανείς πως το κάνουν επειδή παρακολούθησαν το εκπληκτικό σύστημα ακαδημιών ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα ή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αποφάσισαν να το αντιγράψουν. Ούτε επειδή η πρακτική μεγάλων συλλόγων του Τσάμπιονς Λιγκ να χρησιμοποιούν μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές έγινε μόδα στην Ελλάδα.
Η δραματική οικονομική κατάσταση των ελληνικών ΠΑΕ είναι η αιτία. Χρόνια και χρόνια έρχονται καραβιές ξένων ποδοσφαιριστών αμφίβολης δυναμικής, μπαρουτοκαπνισμένοι λεγεωνάριοι που ψάχνουν τα τελευταία… ένσημα. Πάλι θα συνεχίσουν να έρχονται όχι όμως στον ίδιο βαθμό. Γιατί οι συσσωρευμένες ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αναγκάζουν τους παράγοντες των ομάδων να υιοθετήσουν ένα νέο σύστημα και να δώσουν χρόνο συμμετοχής σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, που κοστίζουν ελάχιστα.
Κανείς δεν ξέρει αν το αποτέλεσμα για τις ελληνικές ομάδες θα είναι πετυχημένο. Κερδισμένο πάντως θα είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, που ήδη αρχίζει να χτίζει ισχυρές εθνικές ομάδες σε Παίδες, Νέους και Ελπίδες, αλλά και οι νεαροί ποδοσφαιριστές που θα πρέπει να προσεύχονται ναι… διαρκέσει η κρίση! Γιατί αν οι ομάδες δεν περικόψουν τα έξοδα και δεν πάνε σε ορθολογική διαχείριση, θα κινδυνεύσουν να μην αδειοδοτηθούν από την UEFA, καθώς τα κριτήρια γίνονται συνεχώς πιο δύσκολα.
Τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δίνουν ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο. Οι ομάδες επενδύουν όχι μόνο στους νέους ποδοσφαιριστές (δαπάνησαν περίπου 1,7 δισ. ευρώ στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, δηλαδή περισσότερα χρήματα από το καλοκαίρι του 2010), αλλά περιορίζουν και τους αλλοδαπούς!
Οι ομάδες σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία μείωσαν τον αριθμό ξένων ποδοσφαιριστών, κάνοντας ξεκάθαρη στροφή σε εγχώριες επενδύσεις.
Και ο λόγος είναι απλός. Θέλουν να αποφύγουν τα μεγάλα συμβόλαια για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα από το Financial Fair Play, αλλά και για να λειτουργήσουν βάσει του κανονισμού της UEFA που επιβάλλει τουλάχιστονοκτώ γηγενείς στους 25 παίκτες που δηλώνονται στο ρόστερ.
Πρόσφατα ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον κάλυψε στο μέγιστο βαθμό τους πιτσιρικάδες του κι ας κόστισε στη Γιουνάιτεντ περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ ο αποκλεισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Βασιλεία. Την ίδια ώρα η Μπαρτσελόνα… Β΄, μια ομάδα με πολλούς παίκτες από τις ακαδημίες της Λα Μάσια κέρδιζε 4-0 την Μπάτε Μπορίσοφ σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ.
Οι Ευρωπαίοι δίνουν την… μπάλα στα ταλέντα για να κινήσουν το σύστημα και το ίδιο πρέπει να κάνει και το ελληνικό ποδόσφαιρο για να επιβιώσει.
Οι περιπτώσεις του Γιάννη Γιαννιώτα από τον Αρη και του Κώστα Σταφυλίδη από τον ΠΑΟΚ, δύο ποδοσφαιριστών που είναι συμπαίκτες στην Εθνική Νέων, είναι φωτεινό παράδειγμα. Ο Βλαχοδήμος της Ξάνθης έχει μπει στα μπλοκάκια όλων των σκάουτερ. Ο Καπίνο και ο Μαυρίας του Παναθηναϊκού, ο Μπάλας και οΚαραγκούνης του Ατρομήτου, ο Μπουγαΐδης και ο Κλωναρίδης της ΑΕΚ παίρνουν χρόνο πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια και αποδεικνύουν ότι το δικαιούνται.
Γιατί σε όλο τον κόσμο θεωρείται λογικό να παίζουν βασικοί σε ηλικία 17 χρόνων, ενώ στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, οι ποδοσφαιριστές θεωρούνταν ταλέντα στα 24 τους χρόνια. Ας ρωτήσουν λοιπόν πόσο θα κοστίσουν στο επόμενο μεταγραφικό παζάρι ο Βέλγος Αζάρ της Λιλ και ο Γερμανός Γκέτσε της Ντόρτμουντ…
Του Παναγιώτη Γκαμπράνη από τον agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου