Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Το μέλλον θέλει δουλειά, μυαλό και ευκαιρίες!!





Πρώτα από όλα και πάλι να δώσω συγχαρητήρια στους Μουζακίτη, Αποστολόπουλο, Γιαννιτσάνη και Σταματάκη, που ήταν οι τελευταίοι που έγιναν... άνδρες
και να σημειώσω ότι τα όσα θα γράψω δεν αφορούν προσωπικά αυτούς τους τέσσερις πράσινους, αλλά όσα παιδιά έχουν βγει και θα συνεχίσουν να βγαίνουν από την ακαδημία του Τριφυλλιού και γίνονται επαγγελματίες και με βάση τα όσα μας έχει διδάξει το πρόσφατο παρελθόν.
Αρχικά να σημειώσω ότι από το 2003-04, όταν και άρχισα να ασχολούμαι με το ρεπορτάζ των ακαδημιών, περισσότερα από 40 παιδιά υπέγραψαν επαγγελματικά συμβόλαια με τον Παναθηναϊκό, αλλά στην πρώτη ομάδα έχουν παίξει πέντε-έξι και καριέρα κάνουν μέχρι στιγμής δυο,-τρεις ενώ υπάρχουν προοπτικές και για κάποιους ακόμη.
Να θυμίσω ότι από την ακαδημία του Τριφυλλιού έχουν βγει από το 2004 έως και σήμερα και έχουν υπογράψει επαγγελματικά συμβόλαια μεταξύ άλλων οι Λεοντίου, Κρητικός, Παντελής, Μπουσινάκης, Τριποτσέρης, Βελίδης, Σιόντης, Οξύζογλου, Πλιάγκας, Γκάντζεφ, Σικαλιάς, Τσεμπερίδης, Στάθης, Κραβαρίτης, Νίνης, Μπουτζίκος, Πάγκαλης, Κατράνας, Σταμπολζίεφ, Ραντοβάνοβιτς, Σάμιος, Λαγός, Παντίδος, Μανσούρ, Φέτσης, Κουσίδης, Μαρινάκης, Τριανταφυλλόπουλος, Μαυρίας, Καπίνος, Φουρλάνος, Χουχούμης, Ταμπάκης, Κάσας, Μουζακίτης, Αποστολόπουλος, Σταματάκης, Γιαννιτσάνης, Δώνης και αρκετοί ακόμα που ίσως αυτή την ώρα ξεχνάω. Στο σύνολο τους δηλαδή περισσότεροι από σαράντα ποδοσφαιριστές.
Και αν εξαιρέσουμε τη φουρνιά των τελευταίων δεκατεσσάρων νεαρών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στον Παναθηναϊκό και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν, από τους προηγούμενα παιδιά τέσσερις, πέντε έπαιξαν έστω μια φορά με την πρώτη ομάδα και μόνο ο Νίνης κατάφερε να κάνει καριέρα, να πανηγυρίσει ένα νταμπλ και τώρα να βρίσκεται στην Πάρμα.
Όλοι οι υπόλοιποι αγωνίζονται σε ομάδες της Σούπερ Λίγκα και της Football League, αλλά όχι στον Παναθηναϊκό, ενώ από τους περισσότερους το Τριφύλλι δεν κέρδισε τίποτα.
Σίγουρα για τον καθένα εξ αυτών δεν ήταν ίδιος ο λόγος για τον οποίο δεν κατάφερε να παίξει. Σε κάποιους τους στέρησε την ευκαιρία ένας σοβαρός τραυματισμός, σε κάποιους άλλους το μυαλό και οι επιλογές τους και σε κάποιους άλλους το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ένας προπονητής να τους δώσει την ευκαιρία. Να τους εμπιστευθεί, να τους βάλει να παίξουν και να δείξουν τις δυνατότητες τους.
Από την άλλη βέβαια το γεγονός ότι τόσα παιδιά έχουν βγει από τις πράσινες ακαδημίες, σίγουρα φανερώνει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του Τριφυλλιού, ακόμη και αν όλοι τους δεν μπόρεσαν να καθιερωθούν στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού.
Σίγουρα τα τελευταία χρόνια και με την έλευση του Γιάννη Σαμαρά ως τεχνικού διευθυντή, στην ακαδημία του Τριφυλλιού τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, η επιλογή ακόμα πιο προσεχτική ενώ και η δουλειά που γίνεται ακόμα ποιοτικότερη από τις πιο μικρές ηλικίες έως την ομάδα Νέων.
Κάτι το οποίο σημαίνει πως όσοι γίνονται πλέον επαγγελματίες ίσως έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν και να παραμείνουν στον Παναθηναϊκό δίνοντας του λύσεις εκ των έσω. Λύσεις τις οποίες έχει ανάγκη το Τριφύλλι έτσι όπως έχουν γίνει πλέον τα πράγματα και με δεδομένη την οικονομική κρίση που διέρχεται ο σύλλογος και τις υπάρχουσες συνθήκες.
Σε αυτό που θέλω να σταθώ εγώ είναι σε δυο πράγματα. Πρώτα από όλα δεν αποτελεί... πανάκια η προώθηση τόσων παιδιών από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα.
Ίσως μάλιστα λόγω της ανάγκης τα τελευταία χρόνια για να βγουν... αστεράκια από την ακαδημία, να έχει πέσει το επίπεδο και να δίνονται ευκαιρίες όχι μόνο σε παιδιά που είναι του 10, του 9 ή του 8, αλλά ακόμα και σε παιδιά που είναι του 7 και του 6, απλά για να πούμε ότι προωθήσαμε παιδιά από την ακαδημία και να δείξουμε τη δουλειά μας. Έτσι ώστε να έχουν να περιμένουν και κάτι οι οπαδοί του συλλόγου.
Αυτό είναι κάτι που θα φανερώσει το άμεσο μέλλον και ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχουν όλοι αυτοί οι πιτισιρικάδες που έγιναν άντρες. Καθώς ναι μεν και εγώ έχω άποψη και έχω παρακολουθήσει δεκάδες παιχνίδια των Εφήβων και των Νέων, αλλά σίγουρα δεν έχω τις γνώσεις που έχουν οι προπονητές της ακαδημίας του Παναθηναϊκού. Δεν μπορώ να δω αυτά που βλέπει ένας προπονητής των υποδομών σε έναν παίκτη και δίνει το "ΟΚ" για να κάνει το βήμα παραπάνω και να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο.
Το δεύτερο και κυριότερο στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι πως το γεγονός ότι υπέγραψε κάποιος επαγγελματικό συμβόλαιο δεν λέει απολύτως τίποτα. Από εδώ και πέρα είναι που πρέπει να δουλέψουν ακόμα περισσότερο, να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους, να έχουν το μυαλό τους μέσα στο κεφάλι τους και φυσικά να έχουν την υγεία τους αλλά και την τύχη ώστε ο Φερέιρα, αλλά και όποιοι άλλοι προπονητές βρεθούν στο μέλλον στον Παναθηναϊκό, να τους δώσουν την ευκαιρία.
Για μένα βέβαια ίσως τον μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει το μυαλό, καθώς σε όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζω αρκετούς παίκτες με ταλέντο ίσως μεγαλύτερο του Μαυρία, του Τριανταφυλλόπουλου, του Μαρινάκη και του Φουρλάνου, οι οποίοι όμως τώρα δεν βρίσκονται στον Παναθηναϊκό. Και φυσικά το λάθος δεν ήταν μόνο από πλευράς πράσινων που δεν αξιοποίησαν το ταλέντο των παιδιών αυτών, αλλά και λόγω των επιλογών που έκαναν τότε οι νεαροί ποδοσφαιριστές.
Οπότε καλό για κάθε ομάδα είναι να βγάζει παιδιά από την ακαδημία της και να τα προωθεί στην πρώτη ομάδα και δη για τον Παναθηναϊκό, αλλά από την άλλη πρέπει να κρατάμε και χαμηλό καλάθι περιμένοντας να δούμε τα νεαρά αυτά παιδιά με σύνεση να γίνονται μέλη της πρώτης ομάδας.
Υ.Γ. Μια που πιάσαμε το θέμα των ακαδημιών και από τη στιγμή που πλέον όλος και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τους άσους των τμημάτων υποδομής του Τριφυλλιού καλό θα ήταν για όλους να βρεθούν μια φορά στην Λεωφόρο και να δουν αγωνιζόμενους τους μικρούς ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Πραγματικά αυτή τη στιγμή η μπάλα και το θέαμα που αποδίδουν είναι κλάσεις ανώτερο από αυτό της πρώτης ομάδας.
Υ.Γ.1 Έρχονται και άλλα παιδιά στο μέλλον από την ακαδημία και δη από το Εφηβικό και το παιδικό τμήμα. Υπάρχουν κάποια ταλέντα που ίσως είναι καλύτεροι των Νίνη και Μαυρία και θα αφήσουν εποχή. Ο χρόνος θα δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου