Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ψυχραιμία παιδιά...

PDFPrintE-mail
Tuesday, 19 March 2013 22:17 | Συντάχθηκε απο τον/την sports-academies team   
Ψυχραιμία παιδιά...η αληθινή Δημοκρατία δεν μπορεί να κινδυνέψει από ένα Κατίδη, εκτός αν η δική μας έχει κάποιο πρόβλημα , άρα έτσι εξηγείται ο πανικός μας, και αυτών που ζητούν την εξόντωση του ή όσων τον στηρίζουν με θέρμη.

Του Δημήτρη Ελευθεριάδη
Αυτός ο νέος άνθρωπος (στην Ελλάδα μας είναι ακόμα παιδί βέβαια έχει καιρό μέχρι τα 30 του που θα ''ενηλικιωθεί'' και δεν θα θεωρείται ταλέντο κλπ.) είναι δείγμα από τους πολλούς: στο Ο.Α.Κ.Α ''γλύτωσε'', με τρόμο φαντάζομαι ένα αντίστοιχο ''παλικαράκι'' να πανηγυρίζει γκολ του στην Καισαριανή, στη Νίκαια, που οι μνήμες μιλούν ακόμα.
Λένε ότι δεν ξέρει τι έκανε αυτό είναι σίγουρο μα όταν δήλωσε ευθαρσώς υπέρ της θανατικής ποινής μόλις τρεις μήνες πριν,κανένας δεν ασχολήθηκε.
Διάβασα σήμερα πως ο μάνατζερ του παρέδωσε την απολογία του ποδοσφαιριστή: άραγε έπρεπε να είναι η μόνη απολογία; όταν λίγο καιρό πριν ο ''πατέρας'' των αποδυτηρίων κ. Λίνεν, προσπαθώντας να εφαρμόσει τα αυτονόητα σε οργανωμένες κοινωνίες ή ομάδες, παραλίγο να χάσει τη δουλειά του και καλούσαν τον ίδιο να απολογηθεί (!) μήπως ετοίμαζαν το έδαφος;
Η εικόνα του νέου Έλληνα ποδοσφαιριστή, κοινή σχεδόν όπως στη δεκαετία του 80' οι δηλώσεις των τότε ποδοσφαιριστών του ''βασικά...ντάξη'', με καδένα στο λαιμό: σήμερα με τατουάζ εμφανή φυσικά παντού, με πανηγυρισμούς προετοιμασμένους στον καθρέφτη, με ειρωνικό χαμόγελο, smart αυτοκίνητο οπωσδήποτε...και στόχος όπως τον παραμυθιάζουν ευρωπαικών ομάδων.
Μόνο που αυτές οι ομάδες δεν χαρίζουν ούτε ευρώ αν δεν τσεκάρουν και το χαρακτήρα, μέχρι και τον τρόπο  που χαιρετάει και μιλάει ο ''στόχος τους'': είναι προιόν προς πώληση και η εικόνα ανεβάζει ή ρίχνει τιμές.
Αφήστε τις ανισοροπίες και τα προβλήματα που δημιουργούν στο σύνολο…
Να κλωτσούν την μπάλα καλά υπάρχουν πολλοί. Να μπορούν να διαχειριστούν τις καταστάσεις σε υψηλό επίπεδο, σωστά εκπαιδευμένοι όμως...κι αυτό είναι το δράμα μας,όχι μία ανοησία.
Αντί λοιπόν να  ''πληρώσει'' αυτός ο νέος  για την προσωπική του ευθύνη, καλείται φορτωθεί το βάρος όλων αυτών  που ευθύνονται πραγματικά, γιά την ελλιπή του προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα.
Τέλος για να μην (από) τρελαθούμε: τα περί φασισμού στο χώρο του ποδοσφαίρου τουλάχιστον μόνο γέλια προκαλούν…ο φασισμός δεν έχει χρώμα
απαραίτητα,’’χαιρετισμό’’, ή σύμβολα και αυτού του είδους είναι ο πιο επικίνδυνος…αλλά συμπεριφορές,νοοτροπίες και συνέπειες.
Χρόνια τωρα παρακολουθούμε τέτοιες και δεν είδαμε κάποια άμεση αντίδραση για παραδειγματισμό…όταν επικροτείται η είσοδος των πολλών στων αγωνιστικό χώρο για να κτυπήσουν έναν ή λίγους, όταν ο νικητής έχει  επιβάλει την ανωτερότητα του με όλους τους τρόπους εκτός των εντός των αρχών και των νόμων, όταν μένουν ατιμώρητοι όσοι εκμεταλλεύονται στήνοντας τα δικά τους παιχνίδια μέσα στο παιχνίδι.
Όταν Αφρικανός ποδοσφαιριστής προπηλακίζεται και η είδηση περνάει ‘’στα ψιλά’’...Όταν γονείς βρίζουν αντίπαλο ποδοσφαιριστή-παιδί- συμπλέκονται με άλλο γονιό σε αγώνες υποδομών,όταν,όταν,όταν…
Αυτό είναι το δράμα λοιπόν κι ότι θα έπρεπε να μας προβληματίσει: ίσως μία ευκαιρία,μία αγκαλιά,ένα θρανίο που δεν κάθισε ποτέ, δώρο ένα βιβλίο που δεν διάβασε ποτέ, και σαφώς μία τιμωρία στα πλαίσια για τον Κατίδη θα ήταν δείγμα προόδου της κοινωνίας μας: γιατί μαγκιά δεν είναι να ‘’κόψεις’’ το κεφάλι…αλλά να του βάλεις μέσα την αγάπη και τη γνώση.
Έστω να προσπαθήσεις…

Υ.Γ. Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο σε κάποιους ανθρώπους ομάδας που εργάστηκα στο παρελθόν χωρίς γνώση,που ακριβώς για αυτό τον λόγο συγχώρεσα όταν: μπήκα στο στόχαστρο και έγινα αποδέκτης ακόμα και ειρωνικών σχολίων,επειδή την πρώτη μέρα της προετοιμασίας του εφηβικού τμήματος που ήμουν υπεύθυνος,ζήτησα από τους παίκτες μου να  φέρουν στην επόμενη προπόνηση γραμμένη σε χαρτί μία πρόταση έστω του Καζαντζάκη,από την Ασκητική
.Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν εκπληκτική…αλλά σαφώς αφιερώνεται στους ευσυνείδητους συναδέλφους που εκτός από το 4-5-1 και τη ζώνη άμυνας,διδάσκουν ήθος, και δίνουν γνώσεις ζωής με όλη τους την αγάπη στους ποδοσφαιριστές-παιδιά τους.
Και τέλος σε όλες τις ομάδες που κρατούν επαφή με τους γονείς, ζητούν να ενημερωθούν για την εικόνα τους στο σχολείο, κι επιβραβεύουν τους αριστούχους παίκτες τους.

Το Who is Who του Δημήτρη Ελευθεριάδη...

Δημήτρης Ελευθεριάδης (Head of FSA-statistical analysis). Στατιστικολόγος / Αναλυτής ποδοσφαίρου / Προπονητής UEFA.

Απόφοιτος από το ‘Εργαστήρι Δημοσιογραφίας Από το 1992, ‘Galanis Sports Data’: εξειδικευμένες στατιστικές μετρήσεις – αναλύσεις,  για κορυφαίες ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Champions League & UEFA CUP, καθώς και για την Ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, με αξιολόγηση όλων των ματς και προώθηση των αποτελεσμάτων στο προπονητικό team.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου