Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

«Restart» στην αξιοποίηση της Παιανίας



«Restart» στην αξιοποίηση της Παιανίας
21.03.2013 - 08:07
Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού η διοίκηση Αλαφούζου (τέλη Απριλίου του `12) έθεσε ως εκ των βασικών στόχων της τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ακαδημιών του «τριφυλλιού» στην Παιανία...Και τη σταδιακή ενσωμάτωση στην πρώτη  ομάδα ολοένα και περισσότερων παικτών οι οποίοι θα προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας.
Καθ' όλη την πορεία της φετινής σεζόν λοιπόν υπήρχε τεράστια πίεση για το αποτέλεσμα κι αυτό από ένα σημείο και μετά αποπροσανατόλισε το κλαμπ που στηρίχθηκε σε επιλογές παικτών θεωρητικά πιο έμπειρων αλλά μεγαλύτερου ρίσκου λόγω αμφιβόλου ποιότητας και αξίας, όπως επί παραδείγματι ο Φορναρόλι, ο Βελάσκες, ο Κάιπερ, ο Εσπάρθα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 14 ποδοσφαιριστές της (πρωταθλήτριας πέρυσι) ομάδας Νέων που υπέγραψαν τα τελευταία χρόνια επαγγελματικά συμβόλαια και προωθήθηκαν ελάχιστοι εξ αυτών είχαν σταθερή παρουσία και χρόνο συμμετοχής στους «μεγάλους» του Παναθηναϊκού. Πολύ απλά διότι δεν ζυμώθηκαν όσο θα έπρεπε οι συνθήκες, προκειμένου να βρεθεί χώρος στην πρώτη ομάδα.
Μόνο ο Χάρης Μαυρίας (που μετά το περσινό ξεπέταγμά του κατάφερε φέτος με τη δουλειά του να εξελιχθεί και να γίνει ενδεκαδάτος) κι ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (φετινή αποκάλυψη των πιτσιρικάδων) βρήκαν χώρο για να σταθεροποιηθούν στην πρώτη γραμμή, με τους Διαμαντή Χουχούμη, Τάσο Λαγό και Σπύρο Φουρλάνο να τους ακολουθούν, μπαίνοντας σφήνα σε λίγα ματς κι ακολούθως να «χάνονται» για μεγάλα διαστήματα. Πέραν αυτών... ουδείς. Ακόμη και ο Στέφανος Καπίνο, που κατέπληξε τους πάντες στο πρώτο μισό της περσινής σεζόν, πέρασε σε δεύτερο πλάνο, κι αυτό διότι μεταξύ άλλων είχε και την... ατυχία να πέσει σε έναν εξαιρετικό Ορέστη Καρνέζη, που πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.
Η ιδέα της καλύτερης αξιοποίησης και επαναξιολόγησης των ακαδημιών του Παναθηναϊκού δεν έχει φύγει από το μυαλό του Γιάννη Αλαφούζου, που βεβαίως γνωρίζει καλά πως στη δεδομένη φάση που βρίσκεται η ομάδα (διεκδικώντας τις πιθανότητές της για να μπει στα πλέι οφ) δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα τη δομή και τις ισορροπίες του ποδοσφαιρικού τμήματος. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που ο Φάμπρι έχει επιλέξει να στηριχθεί κυρίως σε μεγαλύτερους ηλικιακά παίκτες.
Παραμένει εντούτοις μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει για τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς κι έχει αποφασίσει στο φινάλε της φετινής περιόδου να επαναπροσδιορίσει -σε συνεργασία με τον διευθυντή της ακαδημίας Γιάννη Σαμαρά- τη στρατηγική του Παναθηναϊκού όσον αφορά τους «απόφοιτους» της Παιανίας. Δημιουργώντας μία βάση από παιδιά που προέρχονται από τα σπλάχνα του συλλόγου, τα οποία μαζί με τους άλλους νεαρούς Ελληνες και ξένους που υπάρχουν ήδη στο ρόστερ (Ζέκα, Σπυρόπουλος, Ντίνας, Σισοκό, Πίντο) αλλά και τους πιο έμπειρους (Σεϊταρίδη, Φιγκερόα, Σο, Βιτόλο, Τοτσέ) θα αποτελέσουν τον κορμό πάνω στον οποίον θα χτιστεί ο Παναθηναϊκός των επόμενων ετών.
Με λίγα λόγια, οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό θέλουν να δημιουργηθεί στο ρόστερ μία σταθερά 17-18 παικτών, που δεν θα χρειαστεί να πλαισιωθεί το καλοκαίρι από πολλούς και χαμηλής αξίας ποδοσφαιριστές αλλά από λίγους και σαφώς πιο ποιοτικούς παίκτες τύπου Σισοκό, Ζέκα, Σο ή Φιγκερόα, που θα ανεβάσουν και το συνολικό επίπεδο της ομάδας. Πλάνο δύσκολο ως προς την υλοποίηση, αλλά εφόσον γίνει με σωστό προγραμματισμό και στηριχθεί (ασχέτως αρνητικών αποτελεσμάτων στο ξεκίνημα), μπορεί να βγάλει στο φινάλε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από το φετινό.
Το νέο συμβόλαιο σε «Τριάντα» και η συνολική επαναξιολόγηση
Από τους 14 παίκτες της ακαδημίας που έγιναν επαγγελματίες στον Παναθηναϊκό από το 2009 και μετά όλοι αγωνίστηκαν έστω και σε ένα παιχνίδι με την πρώτη ομάδα. Λίγοι εντούτοις βρήκαν σταθερή θέση και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το καλοκαιρινό πλάνο περιλαμβάνει συνολική επαναξιολόγηση και συγκεκριμένες κινήσεις.
Το θετικό για τους «πράσινους» (κι αυτό αν μη τι άλλο το πιστώνεται η διοίκηση) είναι πως πλην του Φουρλάνου, που επέλεξε να ανοίξει τα φτερά του και να δοκιμάσει την τύχη του εκτός Ελλάδος μετά το καλοκαίρι (έχει προσύμφωνο με τη βελγική Μπριζ), όλοι οι «μικροί» που βρίσκονται στη... βιτρίνα έχουν «δεθεί» με πολυετή συμβόλαια.
Οι Μαυρίας, Καπίνο, Ταμπάκης, Χουχούμης έχουν υπογράψει έως το 2016, ενώ οι Μαρινάκης, Χρήστος Δώνης και Κουσίδης είναι «δεμένοι» έως το 2015. Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο πως θα γίνει σύντομα κίνηση και για τον Τριανταφυλλόπουλο, το συμβόλαιο του οποίου λήγει το καλοκαίρι του `14 και οι «πράσινοι» θέλουν να το επεκτείνουν από τώρα για τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια, προκειμένου να προλάβουν πιθανές «Σειρήνες» από το εξωτερικό (ιδίως μετά τη συμμετοχή του με την Εθνική U-20 στο καλοκαιρινό Μουντιάλ της Τουρκίας).
Ανάλογη κίνηση θα γίνει και με τον Αποστολόπουλο που μένει ελεύθερος το καλοκαίρι και ίσως και με τον Λαγό που έχει συμβόλαιο έως το `14. Σε ό,τι αφορά τώρα τους Σταματάκη (υπέγραψε προ εβδομάδων ως το `14) και Γιαννιτσάνη, Μουζακίτη που μένουν ελεύθεροι σε λίγους μήνες, σημαντικό ρόλο για το μέλλον τους θα παίξει η τελική έκθεση του Γιάννη Σαμαρά.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου