Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πως βγαίνουν τα ταλέντα; Όχι, μέσω εταιριών…

Πως βγαίνουν τα ταλέντα; Όχι, μέσω εταιριών…
Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου
Είμαι σίγουρη, πως οι περισσότεροι από εσάς που εμπλέκεστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στα τμήματα υποδομής, είτε ως γονείς που τα παιδιά τους παίζουν μπάλα, είτε ως αθλητές, προπονητές ή απλοί θεατές του παιδικού ποδοσφαίρου, παρακολουθείτε μέσα από τις διάφορες ιστοσελίδες που τελευταία προέκυψαν για τις σχολές ποδοσφαίρου, τα διάφορα «νέα».

Και βάζω σε εισαγωγικά τη λέξη «νέα», καθώς επί της ουσίας, νέα με την κλασσική έννοια της είδησης στις ακαδημίες ΛΙΓΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, και οι ενδιαφέρουσες είναι σπάνιες!

Είμαι επίσης σίγουρη, πως θα προσπαθείτε να φιλτράρετε/ κατανοήσετε/ διαπιστώσετε/ μάθετε εν πάση περιπτώσει μέσω των "νέων" πώς μπορεί ένας νεαρός να εξελιχτεί σε επαγγελματία και να κάνει καριέρα στο χώρο του ποδοσφαίρου. 
Γενικά μιλώντας, σας προτείνω για μία ακόμη φορά να είστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά στις ειδήσεις διαμεσολάβησης παιδιών, κυρίως όταν πρόκειται για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ οποιασδήποτε μορφής!

Επανέρχομαι: Ολο και συχνότερα θα πέφτουν στην αντίληψή σας, πληροφορίες για εταιρείες (άλλοτε νεόκοπες και άλλοτε από καιρό "εδραιωμένες"), για… ανοίγματα που κάνουν στο χώρο του μάνατζμεντ, τη διαχείριση και τη μετακίνηση εκκολαπτόμενων ποδοσφαιριστών από και προς το εξωτερικό.
Επί τη ευκαιρία οφείλω να αναφέρω, πως όλες κυριολεκτικά οι πληροφορίες που έχουν να κάνουν με διοργανώσεις/ καμπ/ σεμινάρια και όλες τις εξελίξεις στο χώρο του παιδικού ποδοσφαίρου, γνωστοποιούνται στην υπογράφουσα μέσω του δικτύου επικοινωνίας και εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί.
Στη συνέχεια αξιολογούνται και είτε αναρτώνται στο acadimies.gr και προωθούνται, είτε όχι.

Αν θέλετε να σας το μεταφράσω σε ποσοστά θα έλεγα πως το 85% των "ειδήσεων", προτάσεων συνεργασίας και άλλων συναφών δράσεων απορρίπτονται και δεν αναρτώνται γιατί κρίνονται καταχρηστικές ή παραπλανητικές για τους νεαρούς παίκτες και τους γονείς τους.
Το σύμφωνο εγκυρότητας που υπογράφτηκε άτυπα μεταξύ των αναγνωστών του acadimies.gr και της υπογράφουσας παραμένει σε υψηλό επίπεδο και είναι από καρδιάς.

Μία τέτοια λοιπόν «χρηστική είδηση», έπεσε και στη δική μου αντίληψη μέσω κυπριακού σάιτ, του 24sports.com.cy και θεώρησα καλό να τη μεταφέρω στους αναγνώστες του acadimies.gr καταθέτοντας με λέξεις τη προσωπική μου άποψη, καθώς το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει με τα «ταλέντα»…
Ο τίτλος του άρθρου από μόνος του προκλητικός: "Πως βγαίνουν τα ταλέντα"
(Προτρέπω να φιλτράρετε ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ των ειδήσεων, καθώς δεν ανταποκρίνονται πάντα στην ουσία και παραπλανούν).

Αλήθεια, σκέφτηκα, πως βγαίνουν τα ταλέντα; Και αρχίζω την ανάγνωση για να διαπιστώσω από τις πρώτες κιόλας γραμμές του καθόλα διαφημιστικού άρθρου για τις δραστηριότητες της εταιρίας πως πρόκειται για προμοτάρισμα εταιρίας νέου μάνατζερ Κύπριου πρώην (;) προπονητή, ο οποίος πέρασε και από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και τον γνώρισα, προπονώντας τους πιτσιρικάδες, αρχικά της Δόξας Ελευθερίου Κορδελιού και έπειτα των μπαμπίνι του ΠΑΟΚ.
Στη συνέχεια ο Χριστόδουλος Αλεξάνδρου, άφησε την Θεσσαλονίκη και αποφάσισε να επενδύσει στη γνώση κάνοντας ΜΒΑ στο Sport Management του πανεπιστημίου της REAL Μαδρίτης, με ειδικότητα στα αναπτυξιακά προγράμματα.
Ο Αλεξάνδρου από το περασμένο καλοκαίρι στηρίζει την εταιρία που είχε ήδη δημιουργήσει στην Ελλάδα από το 2007 με την επωνυμία A.F.A. (Αdvanced Football Artistry) LTD στην Μαδρίτη.

Ο ίδιος με ενημέρωσε από τη πρώτη στιγμή για τις προθέσεις του και μου έστειλε το σχεδιασμό των νέων πλάνων του.
Ασφαλώς και επικρότησα τη διάθεσή του για επιχειρηματική εξέλιξη, καθώς η πρόοδος είναι σημαντική για τη ζωή του κάθε ανθρώπου.

Όμως, αυτό που με απέτρεψε να προβάλω τη δράση του στο acadimies.gr, ήταν η υψηλή κοστολόγηση των υπηρεσιών που θα πρόσφερε, καθώς και η συνολική φιλοσοφία του εγχειρήματος που είχε να κάνει με δοκιμαστικά παικτών στην Ισπανία έναντι αμοιβής.
Διαβάζοντας το άρθρο του κυπριακού σάιτ, διαπιστώνω πως οι βαρύγδουπες εκφράσεις τύπου
"Η A.F.A. CONSULTANCY LTD (Advanced Football Artistry) είναι παγκόσμιας εμβέλειας εταιρία προσαρμοσμένη στο χώρο του ποδοσφαίρου" ηχούν κάπως ενοχλητικές στα αυτιά μου… ειδικά όταν στο φινάλε δεν αναφέρεται και το τελικό κόστος.

Γιατί τα πάντα πληρώνονται σε αυτές τις εταιρίες διαχείρισης, που πλέον είναι πολλές. Από το αεροπορικό εισιτήριο μετακίνησης μέχρι τη διαμονή, τη διατροφή και την εν γένει συνεργασία.
Για παράδειγμα στη περσινή (14/5/2012) προσφορά που μου έστειλε η εταιρία του Χριστοδόυλου μία ενδεικτική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ είχε ως εξής:
  • 1) O ποδοσφαιριστής θα πρέπει να καταβάλει σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 500 ευρώ που αντιστοιχεί στο πακέτο (θα παραλάβει έντυπο με τα απαραίτητα στοιχεία).
  • 2) Σε περίπτωση που ο ποδοσφαιριστής υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρία και θέλει να παραμείνει στην Μαδρίτη θα πρέπει να καταβάλει μηνιαίως το ποσό των 100 ευρώ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα της Spocs Τraining Performance Center έως ότου ολοκληρωθεί η μεταγραφή του σε επαγγελματικό σύλλογο.
  • 3) Η διαμονή και διατροφή του ποδοσφαιριστή δεν καλύπτεται από την εταιρία.
  • 4) Τα ταξίδια του ποδοσφαιριστή εντός και εκτός χώρας δεν καλύπτονται από την εταιρία.
  • 5) Τιμή για αδέλφια 800 ευρώ
  • Στη περίπτωση εξαιρετικού ποδοσφαιριστή, τότε ορισμένο από το κόστος των πιο πάνω υπηρεσιών μειώνεται ή κάποιες υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν
Αν αθροίσει ο ενδιαφερόμενος τα ποσά που απαιτούνται, και κατανοήσει τη λογική της εταιρίας, θα διαπιστώσει εύκολα γιατί στο acadimies.gr δεν προβλήθηκε ποτέ η συγκεκριμένη δραστηριότητα ή άλλες σαν αυτή.
Προσωπικά, δεν πιστεύω πως ένας ικανός ποδοσφαιριστής χρειάζεται να πληρώσει για να κάνει δοκιμαστικά μέσω εταιρίας σε ομάδες του εξωτερικού.
Αν θέλει να πληρώσει, και μάλιστα τα πάντα, μπορεί να ταξιδέψει μόνος του, αξιοποιώντας πληροφορίες μέσω ίντερνετ ή ενός πρακτορείου ταξιδίων. Οι ημερομηνίες δοκιμαστικών αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα των ομάδων και είναι ανοιχτές για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Αλλωστε είναι γνωστό πως οι επαγγελματικές ομάδες που ενδιαφέρονται για έναν αθλητή, ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τα πάντα, και αν τελικά τους κάνει, υπογράφουν συμβόλαιο και ο παίκτης αμείβεται για τις υπηρεσίες του. Πολλά ταλαντούχα παιδιά αναδείχτηκαν δωρεάν από σοβαρούς επαγγελματίες μάνατζερ που πίστεψαν στην ικανότητά τους, και βρήκαν στέγη σε επαγγελματικές ομάδες.
Ο μάνατζερ που αναλαμβάνει έναν νεαρό ποδοσφαιριστή, πληρώνεται μετά το πέρας της συναλλαγής από την ομάδα που τον μεταγράφει, όχι προκαταβολικά από τους γονείς του!

Σαφώς και η πρωτοβουλία του κάθε διαμεσολαβητή ή νέου επιχειρηματία είναι αξιοσημείωτη, αλλά ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΑΛΕΝΤΑ…
Είναι πολύπλοκο και το γνωρίζουν όλοι. Η τελική απόφαση όμως ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ!

Οι ευκαιρίες είναι πολλές πλέον για τα νέα παιδιά και σκάουτερ βρίσκονται σε όλα τα γήπεδα. Πολύ δύσκολα ένας πολύ καλός μικρός ποδοσφαιριστής δεν θα αξιολογηθεί από τον ποδοσφαιρικό περίγυρο και δεν θα "τρέξει" η φήμη του, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των σοβαρών μάνατζερ!
Αν είναι όντως καλός θα αναδειχτεί… Το γήπεδο ΔΕΝ έχει θάμνους, ούτε δέντρα να κρυφτεί το ταλέντο και οι δεξιότητές του.

Η εξέλιξη ενός παίκτη περνάει μέσα από την ομάδα του και τους προπονητές του. Αν επιλέξει προσεκτικά την ακαδημία που θα δουλέψει, τους προπονητές του και το επίπεδο προπόνησης του, αυξάνει τις πιθανότητες ανέλιξης...
ΘΥΜΙΖΩ πως ο πραγματικά καλός δεν χάνεται σήμερα... αρκεί να έχει σωστούς συμβούλους/ προπονητές... 
Δες το άρθρο εδώ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου